sâmbătă, 26 martie 2011

Cum sa adormi mai repede ..



Am început ceva și trebuie să continui. Sigur sunt persoane care au nevoie de sfaturi când vine vorba de somn și cum să adormi ușor fără să ai nopți albe și zvârcoliri în pat de faci cearceaful sul sub tine. Așadar încă 5 sfaturi pentru azi.



Mediul ambiental. Dacă obișnuiți să țineți o lumină de veghe în cameră, ea trebuie să fie orientată spre tavan și bineînțeles destul de slabă. Depărtați orice sursă de zgomot fie ea cât de mică. Dacă ești obosit/ă până și ticăitul ceasului ți se va părea agasant. Bineînțeles că de preferat ar fi să nu existe zgomote nici din exterior dar de astea nu prea vă puteți ocupa. Ar fi totuși ceva de făcut și în cazul ăsta: niște filtre sonore la ferestre.

Alimentație ușoară. Cina are și ea o mare influență asupra modului în care vom dormi. Dacă vom avea o cină foarte bogată aceasta mai mult ca sigur nu va fi digerată până când te vei îndrepta spre pat. Organismul astfel te va ține treaz/ă până când va digera o parte cât mai mare din cină. Restul se va altera deoarece reacțiile organismului sunt încetinite în timpul somnului, iar dimineața s-ar putea să ai o respirație neagreabilă :)

Patul. După cum era de așteptat patul joacă un rol vital în ceea ce privește un somn bun. Mai exact salteaua este cea care vă poate asigura un somn liniștit sau o noapte foarte lungă. De fel ele sunt  de spumă, bumbac, nylon, saltele tari sau moi. Ca o generalitate cele mai recomandate saltele sunt cele nici foarte tari încât să ai impresia că stai pe lemn dar nici cele prea moi. De asemenea o saltea lucioasă de pe care se va desprinde frecvent cearceaful va crea neplăceri. Recomand saltelele tip Relaxa. Sunt puțin tari dar atât cât să nu intri cu totul în ele. Și mărimea patului contează. Dacă e prea mic sau prea îngust nu se știe cum te trezești. Dacă salteaua e potrivită, patul e suficient de mare încât să te poți răsuci în voie atunci nu ar trebui să ai probleme.

Perna. Visele tale își au locul pe pernă deci merită o atenție sporită. O pernă cu spori, (una din acelea prin care poți respira) nu este tocmai recomandată. Pot cauza dureri de spate. O pernă prea tare de asemenea îți va ține capul prea ridicat și vei adormi greu iar dimineața gâtul ți-ar putea oferi neplăceri. Alegeți-vă cu grijă perna în funcție de preferințe dar recomandările ar fi ca ea să fie umplute cu materiale care să ia forma capului și să nu formeze cocoloașe pe timpul nopții. Evită pernele cu broderii acoperite cu un strat subțire de nylon. Ar fi utilă și o a doua pernă în cazul în care ști că te întinzi în tot patul. Schimbați saltea la fiecare 8-10 ani. Saltelele vechi pot produce alergii, mâncărimi ale pielii și îți pot întrerupe somnul.

Poziția corpului. De fel sunt 4 poziții ale corpului pe care le puteți avea în momentul în care stați în pat: pe burtă, pe spate, sau pe una din cele două părți. Cea mai recomandată de medici ar fi cu fața în sus. E recomandată deoarece nu se exercită nicio presiune asupra inimii. Asta nu înseamnă că celelalte poziții nu pot asigura un somn odihnitor. Poți încerca pe care vrei dar sigur cea cu fața în jos nu e prea plăcută. De asemenea asta ar însemna să dormi pe stomac și iar nu ar fi un lucru prea indicat mai ales dacă ai mâncat cam mult. Poziția cu fața în sus permite organelor o relaxare totală și un mod de a te odihni mai ușor. Un amănunt ar fi că și dormitul cu fața în sus are un dezavantaj. Ai putea să sforăi, iar dacă nu dormi singur/ă cealaltă persoană ar putea fi deranjată de odihna ta :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu